Beppino Occelli – Italiaanse kazen

Ambachtelijke kaasmaker in de Maritieme Alpen

In het bergdorp Valcasotto in de Maritieme Alpen ontdekten wij een kaasmaker die iets met kaas doet wat we nooit eerder zagen: Beppino Occelli. Zo zijn een aantal van zijn exclusieve kazen gehuld in hooi, kastanjebladeren en gedroogde druivenmost. In zijn antieke kelders keken we op van de manier waarop hij zijn Italiaanse kazen laat rijpen, wat het geheim lijkt te zijn van de verrassende smaken die hij creëert.

Beppino Occelli met zijn Italiaanse kazen en boter

Beste boter ter wereld

De kaasmaker doet zijn werk te midden van bergen, alpenweiden en boerderijen. In 1976 begon hij niet met kaas, maar met boter. Boter met de hand gemaakt in traditionele houten gietvormen met de afbeelding van een koe, een symbool van de bergen. Het Amerikaanse magazine Wine Spectator beoordeelde het als de beste boter ter wereld.

De Italiaanse ambachtelijke boter van Beppino Occelli

Kwaliteitsmelk

Beppino Occelli breidde zijn bedrijf uit met de ambachtelijke productie van Italiaanse kazen gemaakt van verse geiten-, schapen- en koeienmelk of een mix daarvan. Vier door hem uitgekozen boerderijen leveren de verse melk waarvan de dieren vrij grazen in de Cuneo Alpen of de heuvels van de Langhe. Zo weet hij zeker dat de melk aan al zijn eisen voldoet. Als deze boeren geen melk kunnen leveren, maakt Beppino Occelli geen kaas of boter.

De grazende koeien in de Cuneo Alpen van Italië geven de verse melk voor de Italiaanse kazen van Beppino Occelli

Uniek rijpingsproces

Om de Italiaanse kazen onder de beste omstandigheden te laten rijpen, restaureerde Beppino Occelli een aantal historische huizen en kelders in Valcasotto. Het rijpen van kazen is in de Maritieme Alpen al bijna een eeuw traditie. In de kelders is het perfecte microklimaat gecreëerd, zo zorgt stromend water in een stenen goot voor de juiste luchtvochtigheid.

Bijna dagelijks draaien experts de Italiaanse kazen, die maandenlang rijpen op planken van twaalf verschillende houtsoorten. Op deze manier ontwikkelen de kazen hun smaken. Niet alleen hout speelt een rol. In een inham van de kelder rijpt de kaas ‘Priass del fen’ met hooi uit de bergweilanden. Het ruikt er heerlijk naar het boerenland.

Het rijpen van de Italiaanse kazen van Beppino Occelli

Creatieve Italiaanse kazen

Landrucci houdt van ambachtelijk werk, omdat wij vinden dat het resultaat van grootschalige productie vaak eenheidsworst met weinig smaak is. Beppino Occelli experimenteert met traditionele recepten en maakt zo nieuwe, creatieve combinaties en smaken.

Te koop bij Landrucci: Testun Occelli al Barolo – Kaas verrijkt met Barolowijn

De Italiaanse kaas van Beppino Occelli die wij verkopen is de bestseller ‘Testun Occelli al Barolo’. Dit is een harde kaas gemaakt van koeien- en geitenmelk die eerst vijf maanden rijpt in de kelders in Valcasotto. Vervolgens wordt de kaas nog minimaal 180 dagen verfijnd met de aroma’s van de populaire Barolowijn, door de kaas te bedekken met zijn druivenmost.

De Italiaanse kaas Testun Occelli al Barolo van Beppino Occelli te koop bij de Italiaanse landgoedwinkel Landrucci in Werkhoven Utrecht

Beste Italiaanse ‘dronken’ kaas

Voor Beppino Occelli is deze kaas een eerbetoon aan de regio de Langhe en zijn bijzondere wijnen. De ‘Testun Occelli al Barolo’ won een gouden medaille tijdens de World Cheese Awards 2015-2016 in Groot-Brittannië en slow food experts riepen het uit tot de beste Italiaanse ‘dronken’ kaas, een kaas verrijkt met wijn.

Het is mooi om te zien hoe de Barolowijn de kaas zijn dieppaarse kleur geeft. Als de kaas op je tong zachter wordt, proef je de wijn. De combinatie geeft een pittige smaak met een zoete tinteling.

Benieuwd naar de ‘Testun Occelli al Barolo’ van Beppino Occelli? Kom proeven bij Landrucci!