Icantucci.it – Toscaanse cantucci

Heerlijke amandelkoekjes uit Toscane

Cantucci is hét traditionele koekje van Toscane. Dit van oorsprong zoete, knapperige amandelkoekje serveren de Italianen vaak bij de dessertwijn vin santo. Landrucci speurde heel Toscane af op zoek naar de beste cantucci. In de foodhall van de San Lorenzo-markt in Florence vonden we de bijzondere bakkerij Pany da Lory. Sindsdien verkopen we van hun merk Icantucci.it zeven soorten uitzonderlijk lekkere koekjes.

De Toscaanse cantucci van Icantucci.it bij landgoedwinkel Landrucci ambachtelijke koekjes

Van harde naar zachte cantucci

Lorena Maestri en haar man Roberto openden hun bakkerij achttien jaar geleden. Ze verkopen er traditioneel Toscaanse producten, maar ook vers Zuid-Tirools brood. Gedreven door haar liefde voor zoetigheden bakte Lorena er elke dag cantucci, maar vond het traditionele recept eigenlijk te hard en te droog. Lorena: ‘De traditionele cantucci kun je alleen eten als je hem eerst in een drank dipt zodat hij zacht wordt. Maar onze klanten willen de hele dag door dit koekje eten. Daarom wilde ik een zachtere cantucci maken.’ Na maandenlang experimenteren bedacht ze een nieuw recept waaraan ze honing en boter toevoegde. Haar zachte biscuits waren een feit en daarmee ook haar nieuwe merk: Icantucci.it.

Lorena Maestri van Icantucci.it Florence Italië Pany da Lory

Ambachtelijke werkwijze

We vielen niet alleen voor de zachtheid van Lorena’s cantucci, maar ook voor haar ambachtelijke werkwijze. ‘We maken alle cantucci met de hand, snijden het zelf en pakken het koekje voor koekje in. Zo checken we de kwaliteit en verkopen alleen de beste biscuits.’ De koekjes dragen geen biologisch label, maar volgens Lorena komt het dicht in de buurt: ‘We gebruiken natuurlijke ingrediënten van de hoogste kwaliteit.’

Cantucci bakken op ambachtelijke wijze ICantucci.it Pany da Lory Florence Italië

Cantucci bakken in bakkerij Pany da Lory Florence Italië landgoedwinkel Landrucci

Negentien soorten

Met haar culinaire creativiteit creëerde ze door de jaren heen negentien soorten cantucci. In sommige koekjes verving ze de amandelen door pistache, hazelnoten of walnoten. Ingrediënten als vijgen, chocolade en fruit werden toegevoegd. ‘We maken wat onze klanten willen. Soms is dat een cantucci voor de winter, dan zorgen we voor een warme smaak door het koekje te mengen met rum of kokosnoot. Voor een meer zomerse en frisse smaak bedachten we de cantucci met sinaasappel, citroen en pistachenoten.’

Lorena’s favoriete cantucci

Lorena’s favorieten zijn cantucci met amandel en alkermes, met chocolade en rum en de Cacao brownie. ‘Alkermes is een traditionele Toscaanse likeur die sinds vijfhonderd jaar in Florence wordt gemaakt en al geliefd was bij de roemruchte familie de’ Medici. Ik houd van de roze kleur van deze cantucci, zijn smaak en de historie. De nieuwe Cacao brownie is een combinatie van witte chocolade en cacao, hemels als je van chocolade houdt.’ De cantucci met chocolade en rum is geïnspireerd door een jeugdherinnering. ‘Als klein meisje was ik gek op de cake die mijn oma voor mij bakte, de ‘chocoladesalami’ met rum. Ik vind deze cantucci heerlijk en ben eraan gehecht omdat die mij herinnert aan mijn oma en haar cake.’

Cantucci vijgen en walnoot Icantucci.it Italiaanse landgoedwinkel Landrucci Utrecht Kromme Rijnstreek
 

Icantucci.it bij Landrucci

 

Tonko’s favoriet vanwege de frisse smaak: cantucci met amandel en citroen (Limone Mandorle)

Lorena: ‘Ik houd van citroen en limoncello, daarom wilde ik een cantucci maken met deze smaken. Limoncello is een van onze digestieven. Maar toen ik aan het bakken was, merkte ik dat de alcohol van de limoncello verdampte. Daarom verving ik het uiteindelijk door citroenschil.’
 
Cantucci amandel citroen ICantucci.it Toscaanse amandelkoekjes
 

Landrucci verkoopt ook:

De traditionele cantucci (Mandorla)

Cantucci met amandel en sinaasappel (Arancio Mandorle)

Cantucci met sinaasappel en chocolade (Arancia Cioccolato)

Cantucci met vijgen en walnoot (Fichi Noci)

Cantucci met witte chocolade en pistacchio (Cioccolato Bianco Pistacchio)

Cantucci brownie met chocolade en hazelnoot

 

Wil je kennismaken met de koekjes van Icantucci.it? Kom proeven bij Landrucci!

 
Cantucci amandel en sinaasappel Icantucci.it Italiaanse landgoedwinkel Landrucci Utrecht Kromme Rijnstreek
 
 
Bakkerij Pany da Lory Florence Italië ICantucci.it Italiaanse landgoedwinkel Landrucci cantucci